Onlangs kregen wij de vraag: ‘Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?’ Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Is dit wel echt zo? Volgens onderzoeker Han de Jong van de Universiteit Utrecht bestaat een suikerverslaving niet.
Suiker eten geeft wel een gevoel van beloning, maar verandert de hersenen niet blijvend. Het is ook niet verslavend op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn, concludeert De Jong in zijn promotieonderzoek.
Hoe ontstaat een zogenaamde suikerverslaving?
Wel zijn er overeenkomsten tussen drugs en suiker. Eetgedrag wordt uitgelokt door signalen uit de omgeving. Zo’n signaal kan bijvoorbeeld de geur of het uiterlijk van lekker eten zijn, maar ook reclame-uitingen over voedsel. Bij die motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol.
Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat mensen suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.
Suiker heeft dus wel een sterk effect op de hersenen. De Jong stelt dan ook dat het belangrijk is dat we ons daarvan bewust zijn, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen. Om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem echter te ver.
Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?
Onderschat de suikerverslaving niet. Ja, bij Afvallen Almere noemen we het nog steeds een suikerverslaving wanneer je moeite hebt om van suiker af te blijven. Het is voor sommigen een groot probleem, die je alleen met heel veel wilskracht en discipline kunt overwinnen. Maar het goede nieuws is, dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die dit is gelukt. Hoe zou je dit kunnen aanpakken?
6 tips om van je verslaving af te komen
Na alles gelezen te hebben ben je natuurlijk wel benieuwd hoe je er nou van afkickt?!
1. Stop met suiker eten
Het afkicken van suiker kan alleen als je ook echt stopt met het eten van geraffineerde suiker. Na 2 weken wordt de drang naar suiker al minder en dan wordt het al veel makkelijker om van die zoete dingen af te blijven. Maar als je denkt “oh dan verminder ik het naar 1x per dag snoepen” dan kom je dus nooit van je verslaving af.
2. Sport regelmatig
Er is bewezen dat je na het sporten minder behoefte hebt aan suiker. Bewegen is gezond en goed voor je lichaam, en je verbrand er calorieen mee. Twee vliegen in 1 klap: het vermindert je behoefte van suiker en het verbrand je overbodige inname van suikerrijk eten.
3. Bereid je voor op emotie-eten
In eetbuien werk je van alles naar binnen. Vaak is het een impulsieve bui dus bereid je hierop voor. Haal gezonde snacks in huis zoals snoeptomaatjes i.p.v. een zak chips.
4. Vervang je ongezonde gewoontes door gezonde gewoontes
Je ritueeltje om in de avond op de bank een zak chips open te trekken of dat je veel pakken vruchtensappen en andere suikerdrankjes in huis hebt kun je allemaal vervangen door gezonde dingen. Maak bijvoorbeeld een schaaltje met komkommer, tomaatjes, paprika met een lekkere hummus dip. Alle pakken drinken kan je makkelijk vervangen door dranken met weinig/geen suiker. Je zoete tussendoortjes kun je vervangen door fruit (2x per dag) of een handje noten.
5. Vind de verborgen suikers
Suiker schuilt zich onder vele namen. Als je etiketten gaat bekijken kun je suiker bijvoorbeeld ook vinden als je zoekt naar woorden die eindigen op -ose, -stroop, -siroop, en natuurlijk als je ‘suiker’ ziet staan.
6. Ontga je doel niet
Je wilt dat je verslaving stopt, maar dat betekent niet dat je nooit meer suiker mag eten. Alleen op de korte termijn veel minder. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet je 10% energie halen uit suiker. Daarom moet je eerst zoveel mogelijk suiker vermijden en daarna het beperken tot deze hoeveelheid.
Ben jij suikerverslaafde en wanneer ga jij er wat aan doen?
2 Comments
Rimco
Hoi,
Ik heb juist na de inspanning een enorme drang naar suikers. En wat zijn echt de meest ‘verslavende’ suikerproducten die een positief effect in gevaar kunnen brengen?
Groetjes,
Rimco
Simone - Afvallen Almere
Als je zin hebt ik koolhydraten (want dat is suiker) na het sporten, dan betekend dit meestal dat je hier een verhoogde behoefte aan hebt op dat moment. Tijdens het sporten gebruikt het lichaam spierglycogeen als voornaamste brandstof. Dit zijn suikers die opgeslagen zitten in je spieren. Na inspanningen kan het dus zijn dat je trek krijgt in suiker, dit komt omdat je lichaam het spierglycogeen graag wil aanvullen. Je kan proberen om complexe koolhydraten te eten na het sporten. Dit samen met eiwitten zorgt ervoor dat je sneller herstelt.
Je kan producten met toegevoegd suiker het beste vermijden. Wij adviseren om niet meer dan 2x per week iets met toegevoegd suiker te eten. Denk vooral aan frisdrank, snoep, candybars, chocolade, koek, energiedrank, maar ook ontbijtgranen met toegevoegd suiker, kant en klare soep en sauzen bevatten vaak veel toegevoegd suiker. Je kan beter kiezen voor complexe koolhydraatbronnen zoals volkorenproducten, groente en fruit.