Afvallen

9 Tips voor gezond uit eten op vakantie

Uiteten is gezellig en natuurlijk ook erg lekker en dit zal je dan ook vaker doen tijdens je vakantie. Toch kan het het afvallen en de progressie die je wil maken in de weg zitten. Moet je dan maar niet uit eten gaan omdat je wil afvallen? Wij geven je 10 tips die ervoor kunnen zorgen dat jij gezonde keuzes maakt tijdens het uiteten gaan en waardoor jij dus gewoon wรฉl kan afvallen.ย 

1. Kijk uit met stokbroodย 

Kijk uit met stokbrood bestellen vooraf! Je hebt op dat moment trek en zult dus snel geneigd te zijn veel stukjes te nemen. Stokbrood tikt hard aan, evenals de room(kruiden)boter die erbij zit. Staat er automatisch stokbrood? Geef het mandje mee terug aan de ober of spreek dan met jezelf af hoeveel stukjes je โ€˜magโ€™ pakken en stel het pakken van het eerste stukje zo lang mogelijk uit. Neem bijvoorbeeld 1 of 2 stukjes.

2. Kies caloriearme drankenย 

Bestel al eerste drankje water, spa rood, light frisdrank of misschien zelfs thee. Dit lest je ergste dorst. Als je direct begint met wijn of bier, zal je drinktempo hoger liggen. Maak ook wat betreft alcoholische dranken vooraf afspraken met jezelf, bijvoorbeeld 0, 1 of 2 glazen.ย 

3. Kies voor mager vlees of voor visย 

Magere vleessoorten zijn bijvoorbeeld een runderlap, tartaar, rosbief, hamlap, varkensfilet, varkenshaas, kip, kalkoen, biefstuk, carpaccio, fricandeau en entrecote. Het nadeel van vlees in een restaurant is echter dat je vaak een te grote portie krijgt, je kunt daarom nog beter gaan voor vis of schaal-/schelpdieren. Alle soorten zijn goed, mits niet gefrituurd of gepaneerd. Als voorgerecht kun je bijvoorbeeld kiezen voor een heldere soep, carpaccio, visgerechtje (geen garnalencocktail, die bevat vaak veel saus!), sushi of een gerechtje met kip, groenten of ham.ย 

4. Zorg voor voldoende groenteย 

Zorg voor voldoende groenten bij je eten, vraag desnoods na of er groenten bij je gerecht komen. Bestel anders een extra salade of een extra portie warme groenten. Vooral in het buitenland is het heel gewoon dat je groenten apart besteld.

5. Vraag om rijst, pasta of gekookte aardappelenย 

Vraag of je rijst, pasta of gekookte aardappelen kunt krijgen in plaats van gebakken aardappelen of patat. Je kunt ook al op de kaart kijken of er gerechten zijn die hieraan voldoen. Patat en gebakken aardappelen bevatten veel olie en zijn daardoor erg calorierijk. Als dit niet kan of als je hebt niet wilt, kun je eerst je groenten en je vlees of vis eten en daarna pas patat of gebakken aardappelen. Op deze manier eet je ongemerkt veel minder patat.ย 

6. Eet langzaam en kauw goedย 

Leg af en toe even je bestek neer en neem een slok water of ga met iemand in gesprek. Je zult dan eerder merken dat je voldoende hebt gegeten.ย 

7. Vraag om extra waterย 

Vraag altijd een karaf water bij de wijn. Eten in een restaurant is vaak heel zout, waardoor je geneigd bent meer te gaan drinken. Je kunt dan de dorst lessen met water en de wijn gebruiken voor het smaakje.

8. Vraag om de saus apartย 

Zit er saus bij het gerecht? Vraag of ze deze apart serveren en niet over het gerecht heen. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je neemt. Ook met dressing over een salade zou je dit kunnen doen.ย 

9. Neem geen dessertย 

Neem geen dessert, maar een kopje koffie of thee. De meeste desserts bevat al snel 400-500 calorieรซn! Dit is ongeveer evenveel als een gezonde warme maaltijd. Wil je wel een toetje, vraag dan een van je tafelgenoten of ze een toetje met je willen delen. Of vraag een hapje van iemand anders. Af en toe wil je gewoon een lekker groot dessert voor jezelf, doe dit dan lekker!ย 

10. Genietย 

Tenslotte het aller belangrijkst: geniet van je eten!ย Ga niet koste wat kost gezonde keuzes maken, zeker niet als je niet zo vaak uit eten gaat. Als je het eng vindt om de ober de vragen om andere producten, bedenk dan dat jij de gast bent. Jij betaalt voor het eten en vragen staat vrij! Als het niet kan dan hoor je dat vanzelf. Blijf vriendelijk, dan zal niemand je raar aankijken.ย 

Fijne vakantie!

 

liefs,
Simone

9 Tips voor gezond uit eten op vakantie Meer lezen ยป

feestdagen quote covid 2021

Hoe overleef ik de feestdagen tijdens een pandemie?!

Dit jaar gaan we de feestdagen heel anders tegemoet dan we gewend zijn. De kans op zelfmedelijden, angst, spanning, stress, onzekerheid, depressieve gevoelens en andere negatieve emoties is voor velen groot. Daarom schrijf ik dit artikel voor iedereen die wel wat positiviteit en een goede gezondheid kan gebruiken in deze lastige tijd.

Omgaan met vervelende gevoelens

De afgelopen 1,5 jaar waren niet echt een pretje. De pandemie brengt een hoop frustratie, angst, onrust en spanning met zich mee. Stiekem hoopte we dat we Covid achter ons konden laten, maar helaas is de realiteit anders en worden de maatregelen steeds maar weer aangescherpt. Daar zit uiteraard niemand รฉcht op te wachten. Logisch dus dat we veel negatieve gedachtes en emoties hebben.

Je bent dus niet de enige wanneer je hier last van hebt. Je af en toe niet zo fijn voelen; boos, gefrustreerd of verdrietig zijn is heel normaal. De vraag is wel, wat doe je met deze negatieve gevoelens? Sommige mensen gaan deze gevoelens uit de weg door het te onderdrukken of te verdoven. Overeten of niet gaan bewegen kunnen op zo’n moment een fijn gevoel geven, maar helpt het je รฉcht, ook op de lange termijn?

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Hoe voel ik mij echt?
Wat doe ik met mijn gevoel?

 

 

Focus op geluk

Om ervoor te zorgen dat je niet ten onder gaat door negatieve gedachtes en emoties is het verstandig om ook stil te staan bij en te leven naar wat jou gelukkig maakt. Dan denk je nu misschien; ‘Eten maakt mij heel gelukkig!’ of ‘Lekker op de bank liggen en netflixen’.

De vraag is, maakt je dat รฉcht gelukkig? Misschien heel even op de korte termijn, maar op de lange termijn staat het waarschijnlijk je doelen in de weg. Wat zijn je doelen voor de lange termijn? Wat wil je graag bereiken?

Stel je wil graag lekkerder in je vel zitten. Lekker chips eten op de bank helpt daar misschien op dat moment bij, maar de volgende ochtend baal je dat je weer je doelen niet gehaald hebt. Wat kan je bijvoorbeeld wel doen? Steun zoeken bij een vriend of vriendin. Je kan dan je verhaal kwijt, je hebt een gezellig avond en dit zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zal voelen. Wil je liever iets doen wat direct bijdraagt aan je doel, dan kan je bijvoorbeeld gaan wandelen met diegene. Je kan onderweg lekker kletsen en je haalt ook nog eens je beweeg doelen. Win, win dus!

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat maakt mij gelukkig?
Welke doelen passen hierbij?
Waarom maakt dit mij gelukkig?

 

Blijf positief en wat kan er wel

Probeer positief te blijven, hoe lastig dit ook is. We zijn vaak geneigd om te focussen op wat er niet goed gaat, terwijl het nu juist zo belangrijk is om positief te blijven.

Focus je vooral op wat er allemaal wel kan. Je kan gezellig kerstkaarten gaan sturen, de kerstboom opzetten, spelletjes spelen, zingen, dansen, wandelen, etc.

Het is nou eenmaal zo dat we beperkt worden in onze vrijheid. Wanneer je hier flink van gaat zitten balen dan beperkt je jezelf alleen nog maar meer. Er zijn ondanks alle maatregelen een hoop alternatieven:

  • Organiseer een speurtocht voor de Sint of Kerst cadeau’s
  • Stuur cadeautjes of leuke kaartjes via de post
  • De kerstborrel kan ook via beeldbellen, organiseer bijvoorbeeld een digitale pub quiz
  • Focus je op je gezin en geniet ervan dat je verder met niemand rekening hoeft te houden
  • Laat het kerstmenu thuis bezorgen
  • Organiseer een ‘nieuwjaars drive by’, laat iedereen langs rijden waar je normaal op visite zou gaan
  • Speel gezellig spelletjes met het gezin

Dit waren maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog veel meer alternatieven.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag:

Welke alternatieve ga ik uitproberen?

 

 

Zorg goed voor jezelf

Het is dus ook erg belangrijk om gezond te blijven eten, te matigen met alcohol, te blijven bewegen en voldoende te ontspannen. Wellicht is de drempel groot om hiermee aan de slag te gaan. Leg de lat dan niet te hoog. Werk in kleine stappen. Welk gedrag kan jij als eerste veranderen om bij je doel te komen? Alle dagen gezond eten is misschien een te grote stap, maar elke dag, met uitzondering van het weekend, gezond ontbijten is misschien wel iets wat je weinig moeite kost en waar je geen weerstand tegen voelt.

Ga jezelf ook vooral geen dingen ontzeggen. Probeer vooral geen dingen ‘niet’ te doen. Wanneer je iets niet mag ga je er juist aan denken en moet je erg veel wilskracht hebben om het ook daadwerkelijk niet te doen. Wat wel werkt is om je ongezond gedrag te vervangen door gezonder gedrag. Ben je bijvoorbeeld geneigd om wanneer je uit de werk komt op de bank te ploffen met wat pepernoten? Neem je dan niet voor om het niet te doen, maar plof misschien wel op de bank, maar met een lekker theetje of een goede kop koffie. Je vervangt dan dus de pepernoten door een kop thee of koffie.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag:

Welke kleine stap ga jij zetten om dichter bij je doel te komen?

Reflecteer

Blik eens terug op het afgelopen jaar, waarschijnlijk was het niet alleen maar ellende.

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat voor leuke dingen zijn er je bijgebleven?
Wat ging er goed?
Waar ben je dankbaar voor?

 

Blik ook eens vooruit op het komende jaar.

Waar kijk je naar uit?
Wat ga je doen om 2022 fantastisch te maken?

 

Stel vooral niet te hoge eisen aan jezelf, blijf positief, geniet van de kleine dingen en leef naar wat je gelukkig maakt! Niemand anders kan dit voor je doen, alleen jij kan dit zelf.

Ik wens je hele fijne feestdagen en laten we op 31 december vooral proosten op een ontspannen en gezond jaar!

Fijne feestdagen en maak 2022 fantastisch!

ย 

liefs,
Simone

Hoe overleef ik de feestdagen tijdens een pandemie?! Meer lezen ยป

glitters afvallen almere schitter de hele dag quote-01

10 Ideeรซn voor een Gezond Ontbijt

Gezond ontbijten is erg belangrijk. Het zorgt voor nieuwe energie na de nacht en het zorgt dat je spijsvertering op gang komt. Als je wilt afvallen is het dus juist wel slim om te starten met een gezond ontbijt.ย Uitย onderzoekย blijkt namelijk dat mensen die het ontbijt overslaan gedurende de dag meer eten en snacken, wat averechts werkt voor het afslanken.

Een gezond ontbijt bestaat uit ongeveer 250 – 400 kcal en bestaat voornamelijk uit complexe koolhydraten en uit eiwitten. Wij weten als geen ander hoe moeilijk het is elke keer weer gezond te ontbijten. Om die reden hebben wij 10 gezonde ontbijtjes voor je op een rijtje gezet.

1. Brood

Brood is natuurlijk een prima ontbijt.ย Kies bij voorkeur voor volkorenbrood, volkoren speltbrood, volkoren zuurdesembrood of roggebrood. Wij adviseren je om 1 – 4ย sneeรซn brood te eten voor het ontbijt. Dit is afhankelijk van je behoefte en je doel. Je mag het brood beleggen met een dun laagje smeervet zoals halvarine of margarine en gezond mager broodbeleg.ย Voorbeelden van mager gezond beleg zijn 20+ of 30+ kaas, light zuivelspread, (zelfgemaakte) hummus, groente, fruit en vis.

2. Crackers of beschuit

Natuurlijk kun je in plaats van brood ook crackers of beschuit eten. Kies bij voorkeur voor de volkoren varianten. Deze bevatten meer voedingsvezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel en voor een goede darmwerking. Beleg ook deze met mager gezond broodbeleg.

3. Yoghurt of kwark met ontbijtgranen

Het gezondst is te gaan voor magere yoghurt of kwark zonder een smaakje, omdat hier de minste suiker en de meeste eiwitten in zitten. Ook raden wij aan om voor suikervrije ontbijtgranen te kiezen. Kies bijvoorbeeld muesli (normale zonder suiker, liever geen krokante!), suikervrije granola, havervlokken. Vind je dit niet zoet genoeg dan kan je eventueel nog een klein beetje fruit toevoegen. Wij gaan meestal uit vanย 150 tot 300 gramย yoghurt of kwark met 30 tot 50 gram ontbijtgranen.ย 

4. Yoghurt of kwark met noten/zaden en fruit

Ongeveer 150 tot 300ย gramย yoghurt of kwark metย ongeveer 25 gram noten, pitten of zaden en een stuk fruit naar keuze. Veel mensen hebben moeite om het advies van 2 tot 3 porties zuivel, een handje noten en/of zaden en twee stuks fruit op een dag binnen te krijgen. Met dit ontbijt heb je het grootste gedeelte van dit advies dus al binnen enย hoef je je hier dus geen zorg meer over te maken.

5. Smoothie

Heb je \’s morgen weinig tijd of trek dan is de smoothie een goede oplossing. Ookย als je moeite hebt om genoeg fruit te eten op een dag kan een smoothie een goed idee zijn. Je mixt 1 of 2ย stukken fruit met water of een portie zuivel in de blender of staafmixer en je hebt een makkelijk en snel ontbijt. Wij maakte eerder al eens twee recepten van drinkontbijt. Een met framboos en banaan en een met tropisch fruit.

6. Havermout

Ga uit van 200-350ml (plantaardige)melk met 30 tot 70 gram havermout. Je kan dit verwarmen in een pannetje of in de magnetron en als warme pap eten. Je kan ook de overnight variant maken de avond ervoor. Dit scheelt je ook nog eens veel tijd \’s morgens. Je kan aan de havermoutย eventueel wat rozijnen, fruit of andere toppings toe voegen. Kijk wel uit dat het hierdoor niet te calorierijk wordt. We hebben een lekker recept voor havermout met pompoen op onze website staan.

7. Brinta

Houd je van pap en wil je een keer wat anders dan havermout, dan is Brinta ook een goede keuze. Hiervoor gelden dezelfde hoeveelheden als bij de havermoutpap en ook hier kan je eventueel toppings toevoegen.

8. Omelet

Bak 1 tot 3 eieren samen met wat groente in een halve eetlepelย olijfolie. Het is lekker omย voor spinazie, tomaat, paprika, champignons of ui te kiezen. Eieren bestaan voornamelijk uit eiwitten en geven je lang een verzadigd gevoel. Precies wat je nodig hebt bij het ontbijt.

9. Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn misschien wat meer werk dan de bovengenoemde ontbijtjes, maar wel heel erg lekker om in het weekend af te toe bakken en vooral kinderen maak je er erg blij mee. Wil je het extra gezond maken kies danย wel voor volkorenbloem en probeer geen suiker aan het beslag toe te voegen. Je kan deย pannenkoeken eventueel beleggen met wat vers fruit. Hier vind je een recept van een gezond pannenkoeken recept.

10. Mugcake

Met slechts een paar gezonde ingrediรซnten, een mok en een magnetron maak je een gezond cakeje: eenย mug cake! Wij maakte als eens een recept van een appeltaart mugcake.

Wij hopen dat we je wat nieuwe inspiratie hebben kunnen geven voor gezonde ontbijtjes.

Wat is jouw favoriete gezonde ontbijtje?

10 Ideeรซn voor een Gezond Ontbijt Meer lezen ยป

Mag ik Sinterklaas snoepgoed eten tijdens het afvallen?

Inmiddels liggen de winkels er alweer een aantal weken vol mee: Sinterklaas snoepgoed. Als je net als wij gek zijn op kruidnoten en wil afvallen, dan is het nu niet de beste tijd van het jaar om boodschappen te doen. De middelste gangpaden liggen vol met verleidingen als kruidnoten, pepernoten, speculaas, taai-taai, chocoladeletters en ander Sinterklaas snoepgoed. Toch denken wij dat jij Sinterklaas snoepgoed niet helemaal hoeft te laten staan als je wil afvallen! Welk Sinterklaas snoepgoed is nou eigenlijk het gezondst en kan je toch eten tijdens het afvallen, we zochten het voor je uit!

Is Sinterklaas snoepgoed gezond?

Om heel eerlijk te zijn, er bestaat geen gezond Sinterklaas snoepgoed. Behalve als je het misschien zelf gaat maken van gezonde en onbewerkte ingrediรซnten. Het Sinterklaas snoepgoed uit de supermarkt bevat in elk geval weinig gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel suiker en sommig snoepgoed ook veel ongezond vet. Hierdoor is Sinterklaas snoepgoed erg calorierijk. Ook bevat het vrijwel geen vitamines, mineralen en vezels. Waardoor het niet verzadigd en je er dus heel veel van kan eten. Sinterklaas snoepgoed heeft dus weinig gezondheidsvoordelen.

Hoeveel calorieรซn bevat Sinterklaas snoepgoed?

Wel is het ene Sinterklaas snoepgoed calorierijker dan het andere. Hoe minder calorieรซn, hoe meer je er dus per portie van kan eten. We hebben een tabel gemaakt en het snoepgoed van laag naar hoog gezet wat betreft calorieรซn per 100 gram en ook hebben we de hoeveelheid die je mag als tussendoortje tijdens het afvallen voor je op een rijtje gezet:

Soort snoepgoed Kcal per
100 gram
Als tussendoortje tijdens het afvallenย (75 kcal)
Taai-taai 263 5 stuks (15 kcal per klein popje)
Kruidnoten 330 15 stuks (5 kcal per stuk)
Schuimpje 330 5 stuks (15 kcal per stuk)
Borstplaat 350 2 stuks (35 kcal per stuk)
Kikker/muis 356 1 stuk (57 kcal per stuk)
Marsepein 400 18 gram
Pepernoten 430 12 stuks (6 kcal per stuk)
Chocolade centen 450 2 stuks (32 kcal per stuk)
Speculaasje 470 3 stuks (25 kcal per stuk)
Gevuld speculaas 470 stuk van 17 gram
Speculaasbrok 480 stuk van 17 gram
Chocoladekuidnoten 480 6 stuks (12 kcal per stuk)
Amandelstaaf 512 stuk van 15 gram
Chocolade letter puur 565 stuk van 15 gram
Chocolade letter wit 573 stuk van 15 gram
Chocolade letter melk 584 stuk van 15 gram

Sinterklaas snoepgoed is erg calorierijk

Besef je wel dat je hoeveelheden die wij hierboven noemen echt hele kleine hoeveelheden zijn en jij waarschijnlijk geneigd bent om meer te eten. We nemen als voorbeeld een normale formaat Verkade chocolade letter in de smaak melk. Deze weegt 135 gram. Je mag dus maar 1/9e van zo\’n letter als tussendoortje tijdens het afvallen. Eet je nou toch de hele letter op dan eet je in een keer 729 calorieรซn. Hiervoor kan je 5 volkoren boterhammen met magere vleeswaren en halvarine eten.

Van bolletje bestaan er ook portie verpakkingen kruidnoten. ร‰รฉn klein uitdeelzakje kruidnoten bevat maar 50 gram kruidnoten, dat is wel 220 kilocalorieรซn. Deze hoeveelheid is natuurlijk beter dan het eten van een hele normale zak, besef je wel dat je hiervoor ook 1 portie magere kwark en een appel en een kleine banaan kan eten.

Nog meer trek in zoet

Besef je ook dat je na het eten van Sinterklaas snoepgoed nog meer trek kan krijgen in zoet eten. Door de grote hoeveelheid suiker en weinig vezels stijgt je bloedsuikerspiegel enorm snel na het eten van al dit lekkers. Wat ervoor kan zorgen dat je er nog meer van gaat eten. Het zijn daarnaast calorieen waar je niks aan hebt, er zitten, zoals we eerder al noemde, weinig gezonde voedingsstoffen in Sinterklaas snoepgoed.

Mag ik Sinterklaas snoepgoed tijdens het afvallen?

Oh jawel hoor, maar kies verstandig! We hebben nog een aantal tips voor je:

  • Haal geen of niet teveel Sinterklaas snoepgoed in huis
  • Kies voor de kleinste verpakkingen en haal geen grootverpakkingen in huis
  • Kies een ding dat je echt lekker vindt en eet deze 1 of 2 keer per week tijdens jouw genietmomentjes, let dan vooral niet teveel op de calorieรซn, maar eet gewoon een flinke hoeveelheid.
  • Wil je het toch als tussendoortje, hou je dan aan de hoeveelheden die wij hierboven in de tabel noemde.
  • Verbied het jezelf vooral niet! Jij mag gewoon alles eten, maar maak een verstandigste keus!

Wat is jouw favoriete Sinterklaas snoepgoed?

Mag ik Sinterklaas snoepgoed eten tijdens het afvallen? Meer lezen ยป

Hoe overleef ik ‘COVID-19’, we geven je 6 tips om overgewicht te voorkomen!

Misschien denk je, jullie zijn wel wat laat met jullie gezondheidsadviezen wat betreftย COVID-19. Dat klopt! Zeg jij eens eerlijk, had jij verwacht dat de Corona lockdown zo lang zou gaan duren en zo uit de hand zou lopen? Wij in elk geval niet! Gelukkig komt het allemaal wel weer een beetje op gang. Toch blijven we beperkt door de 1,5 meter maatregel.

Gezond eten, genoeg bewegen en maat houden met alles wat ongezond is, het kan leiden tot een milder ziekteverloop van Covid-19. Daarom moet het kabinet zich richten op leefstijladvies zeggen onderzoekers van TNO. Vandaar dat wij hier toch nog een artikel aan willen wijden.

Gezond leven blijkt heel erg zinvol om het risico op ernstige complicaties wat betreft het Coronavirus aanzienlijk te verlagen.ย Bekende leefstijlaandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten zijn momenteel vaak de reden dat mensen onder de 70 in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting.

Wat kan je dus doen op het gebied van gezond leven om te voorkomen dat je ziek wordt.

1. Eet gezond

Je bent waarschijnlijk veel thuis, je verveelt je misschien wel en er zijn meer verleidingen, waardoor je eerder geneigd ben om veel en ongezond te gaan eten. We hoeven je denk ik niet te vertellen dat dit niet zo slim is. Gezond eten is extra belangrijk in deze tijd. Weet je nou niet zo goed wat nou precies gezond is? Je kan natuurlijk altijd hierover contact met ons opnemen of een afspraak maken.

2. Eet niet teveel

Je kan nog zo gezond eten, maar teveel van gezond eten, maakt je ook niet gezond. Probeer dus maat te houden. Doordat we minder bewegen is onze caloriebehoefte ook lager. Je zou dus minder moeten eten dan je normaal doet. Benieuwd wat een juiste portiegrootte is? We schreven er al eens een artikel over: Wat is een goede portiegrootte?

3. Beweeg voldoende

Helaas zijn de sportscholen en sportverenigingen nog steeds dicht en is het daarom lastiger om te gaan sporten. Al bieden sommige buiten sporten aan. Gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden en hoeft bewegen ook niet perse sporten te zijn. Ga in elk geval elke dag minimaal een half uurtje naar buiten om een stuk te wandelen. Wandelen heeft namelijk ook een positieve invloed op je emotionele en mentale gezondheid. Wat extra belangrijk is in deze tijd. Daarnaast zijn er op Youtube veel filmpjes met work-outs te vinden, die je gewoon in je huiskamer of tuin kan doen.

4. Zorg voor een goede mentale gezondheid

Corona zorgt voor veel zorgen en angstgevoelens. Jezelf langdurig druk maken en blootstellen aan angst heeft ook een negatief effect op je gezondheid. Ook kan het emotie-eten veroorzaken. Het is daarom extra belangrijk om hier aandacht aan te geven en hier waakzaam voor te zijn. Probeer niet te blijven hangen in de angst, maar probeer je gedachten te verzetten. Lukt het niet om met negatieve gedachtes om te gaan. Zoek dan hulp!

5. Slaap voldoende

Het is heel verleidelijk om tot 3 uur ’s nachts op de bank Netflix te kijken of om te gamen. Je hoeft morgen waarschijnlijk toch niet naar je werk en je hebt verder toch niks te doen. Of misschien lig je wel wakker omdat je bang bent voor het coronavirus of omdat je andere zorgen hebt. Sinds de coronacrisis slapen veel mensen slechter. Niet kunnen slapen is vaak het neveneffect van stress. Zorg dus dat je je stresslevels zo veel mogelijk verlaagd.

6. Beperk verslavende middelen

Het risico op verslaving is aanzienlijk groter tijdens een crisis. verslavende middelen zoals alcohol en drugs worden somsย gebruikt om met negatieve emoties om te kunnen gaan. Tijdens deze coronacrisis krijgen veel mensen te maken met (extra) spanningen en negatieve emoties. Het is daarom verstandig om verslavende middelen zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast bevat alcohol veel calorieรซn. In combinatie met weinig bewegen zorgt dit ervoor dat je aankomt.

Was je tijdelijk gestopt met sporten en gezond leven? Dat kan, we hebben allemaal wel eens een slechte periode. Nu is het alleen wel belangrijk dat je zo snel mogelijk de draad weer oppakt voor het echt uit de hand loopt en jij misschien wel met Corona op de IC beland.

 

Hoe overleef ik ‘COVID-19’, we geven je 6 tips om overgewicht te voorkomen! Meer lezen ยป

Alcohol tijdens het Afvallen, hoe slecht is dit?

Wij bij Gezonde Leefstijl planner proberen vooral te kijken naar wat gezond en goed voor ons is. Toch krijgen we ook vaak vragen over ongezonde dingen zoals alcohol. Wij krijgen dus ook vaak de vraagย hoe slecht alcohol is en of we dit kunnenย drinken tijdens het afvallen?

 

Hoe ongezond is alcohol?

Eigenlijk weten we allemaal wel dat alcohol niet zo goed is voor ons lichaam. Toch wordt er vaak beweerd dat wijn gezond zou zijn. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat het drinken van 1 glas alcoholhoudende drank per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Wat veel mensen niet weten is dat gezond eten en bewegenย dit effect ook heeft, alleen in veel grotere mate. Om erop terug te komen of wijn dan gezonder is dan andere alcoholische dranken. Nee, alcohol veroorzaakt dit effect, waardoor het niet uitmaakt welke alcoholische drank je drinkt.

Naast deze kleine gezondheidswinst, heeft alcohol ontzettend veel nadelen. Het werkt verslavend, heeft invloed op je stemming en kan in grote hoeveelheid juist de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen vergroten. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot coma en hersenbeschadiging. Dit zijn natuurlijkย geen dingen die direct nadelig zijn voor het afvallen. Het grootste nadeel en gezondheidsrisico wat alcohol met zich mee brengt tijdens het afvallen zijn de calorieรซn.

 

Kom je aan van alcohol?

Daar kunnen we heel kort over zijn, ja! Er zijn eigenlijk vier redenen waarom je van alcohol aankomt.

  1. Alcoholย heeft geen voedingswaarde. Er zitten namelijk geen nuttige voedingsstoffen in. Bij de afbraak van alcohol komt wel energie vrij. Omdat deze calorieรซn uit alcohol geen voedingswaarde opleveren, worden ze ook wel \’lege\’ calorieรซn genoemd. Je lichaam heeft er dus helemaal niks aan.
  2. Alcohol bevat veel calorieรซn. Een gram alcohol bevat namelijk 7 calorieรซnย (ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 calorieรซn, 1 gram suiker 4 calorieรซn).ย In een drankje zitten behalve alcohol ook suikers. Om een voorbeeld te geven. In een glas zoete witte wijn zitten 96 kilocalorieรซn, in een blikje bier zitten 149 kilocalorieรซn en in een glas baco zitten ongeveer 170 kilocalorieรซn.
  3. Alcohol is een gifstof die je lichaam zo snel mogelijk wil verwerken en afvoeren. Om die redenย wordtย de verbranding van vet en koolhydraten tijdelijkย stilgelegd. Het lichaam geeft voorrang aan het afvoeren van de toxischeย alcoholย uit het bloed.ย Als blijkt dat er een overschot aanย calorieรซnย is ingenomen, wordt dit opgeslagen als vet.
  4. Alcohol maakt je losser en minder verlegen. Wanneer je alcohol hebt gedronken vervagen je grenzen en heb je minder remmingen. ย Je drinkt daardoor vaak onnodig meer dan je had gewild en laat je vaak makkelijker verleiding door calorierijke voedingsmiddelen.ย Ook krijg je na een nacht flink doorzakken vaak zin in vette hap.

 

Zijn er ook positieve gevolgen van alcohol?

Ja, die zijn er gelukkig ook.

  1. De smaak van alcoholische dranken vinden veel mensen lekker. De smaak ontstaat vooral door het vergistingsproces en is dus onlosmakelijk met alcohol verbonden.
  2. Bij matig gebruik heeft alcohol een aantal positieve effecten: Je wordt vrolijk, losser en ontspannen. Je praat makkelijker en de moeheid verdwijnt. Kortom; het verhoogt de gezelligheid en de sfeer.
  3. Alcohol leidt tot plezier en uit een aantal onderzoeken blijkt dat het ervaren van dit plezier een positief effect heeft op de gezondheid.

 

Is alcohol slecht tijdens het afvallen?

Ja, wij vinden bij Gezonde Leefstijl planner van wel. Je hebt niks aan de ongezonde calorieรซn in alcohol en wij willen ook niet in de verleiding komen om ongewild meer te gaan eten dan we eigenlijk willen. Wij horen je al denken, maar genieten en plezier zijn volgens jullie toch ook heel belangrijk? Dat klopt, maar wij denken dat genieten tijdens het afvallen niet met alcohol hoeft, dit kan ook op andere manieren. Wij adviseren om tijdens het afvallen dus zo min mogelijkย alcohol te drinken.ย Wij vinden dat de voordelen van alcohol niet opwegen tegen de nadelen. Mocht je tijdens het afvallen toch alcohol drinken, voel je dan vooral niet schuldig en geniet van je drankje.

 

Hoe kun je dan toch af en toe van een drankje genieten zonder schuldgevoel?

  • Kies drank waar niet zo veel suiker ofย roomย in zit. Zo kun je gemixte drankjes en koffielikeuren beter overslaan.
  • Drink zeker niet dagelijks alcohol, maar beperk het tot af en toe op een feestje of in het weekend. Houd het dan ook bij een of twee drankjes en ga daarna over op water. Frisdrank is geen slank alternatief, want ook dat bevat veel calorieรซn.
  • Drink geen alcohol om je dorst te lessen, dat kun je beter met water doen.
  • Geniet rustig van je drankje. Je krijgt heel wat minder calorieรซn binnen als je rustig van รฉรฉn glas champagne nipt, dan wanneer je het ene na het andere glas bier achterover slaat.
  • Laat vette snacks en hapjes staan. Neem wat rauwkost, zoute stengels, Japanse mix of popcorn bij je drankje.

bron: Jellinek,ย gezondheidsnet.nl

Alcohol tijdens het Afvallen, hoe slecht is dit? Meer lezen ยป

Meer drinken: Hoeveel, waarom en 10 tips!

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Wij merken dat veel mensen het toch ontzettend moeilijk vinden om voldoende vocht binnen te krijgen. Ze nemen het zich keer op keer weer voor, maar toch schiet het er elke keer bij in. Geldt dit ook voor jou? Wij delen graag een aantal tips met je die ervoor kunnen zorgen dat je meer gaat drinken.

Hoeveel moet je drinken?

Het advies van de Nederlandse gezondheidsraad voor een gemiddelde volwassene is om minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen op een dag. Deze hoeveelheid is inclusief water, koffie, thee en melkproducten. Als het warm weer is, of wanneer je meer dan gemiddeld beweegt of sport is het verstandig om meer te drinken. Per uur dat je intensief beweegt is het verstandig om 0,5 tot 1 liter vocht extra te drinken.

Waarom moet je minimaal 2 liter drinken?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit vocht. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur.

Tekenen van uitdroging

Je merkt als je te weinig hebt gedronken wanneer je urine donker van kleur is. Ook kan je hoofdpijn krijgen en je duizelig gaan voelen. Ook een droge mond, lippen en huid zijn een signaal dat je aan het uitdrogen bent.ย Je kan zelfs meer trek krijgen als je te weinig drinkt! Onze hersenen kunnen het verschil tussen trek en dorst namelijk niet zo goed onderscheiden.

Tips om meer te drinken:

1. Zorg dat het in de buurt staat

Zorg dat je altijd een fles water of een grote pot met thee mee hebt of bij je in de buurt heb staan. Als je het in de buurt hebt staan ben je makkelijk geneigd om drinken in te schenken, omdat je er niet voor hoeft op te staan.

2. Zorg dat je altijd drinken bij je hebt

Zorg ervoor dat je altijd een flesje met water bij je hebt. Zorg dat er in je tas een gevuld flesje water zit, maar ook dat er in de auto drinken ligt. Ga nooit onvoorbereid zonder drinken op pad.

3. Drink uit grote bekers of glazen

Drink altijd uit een grote beker of uit een groot glas. Doordat je meer drinkt per keer is het makkelijker om verdeelt over een hele dag voldoende vocht binnen te krijgen

4. Drink met een rietje

Wanneer je drinkt met een rietje drink je veel makkelijker veel meer. Zet dus altijd een groot glas met water in je buurt en drink via een rietje. Je kan ook een fles aanschaffen waarin een rietje is verwerkt. Je drinkt dan automatisch meer.

5. Kies voor water met koolzuur

Haal eens een grote fles spa rood of spa bruisend of Spa zonder toegevoegde suiker, maar met natuurlijke aroma\’s.

6. Voeg smaakjes toe aan je water

Voeg eens een smaakje toe aan je water. Dit kan je doen door vers fruit zoals aardbeien of frambozen toe te voegen, maar ook citroen, munt, gember, komkommer of meloen zijn erg lekker in water.

7. Zet een grote fles water in de koelkast

Zet een grote fles van 1,5 liter gevuld met water in de koelkast en maak met jezelf de afspraak dat je deze hele fles voor het einde van de dag moet opdrinken. Wanneer water koud is drink je vaak ook automatisch meer.

8. Haal lekker thee of koffiesmaken in huis

Het kopen van lekkere smaken thee of koffie kan ervoor zorgen dat je meer gaat drinken. Of maak eens verse munt of gember thee. Het liefst natuurlijk in een pot, zodat je gelijk voldoende drinkt. Je kan thee en koffie ook koud drinken.

9. Drink op vaste momenten

Wen jezelf aan om op vaste momenten te drinken. Drink bijvoorbeeld altijd minimaal 1 glas water wanneer je net wakker bent, drink bij elke maaltijd een glas water en zorg dat je tijdens het sporten minimaal een flesje van 0,5 liter drinkt.

10. Stel een drink herinnering in

Download een app die helpt herinneren om te drinken en/of bijhouden wat je gedronken hebt. Bijvoorbeeld โ€˜Hydro coachโ€™ of โ€˜Herinnering voor water drinkenโ€™.ย Je kan ook het alarm van je telefoon zetten of drinkmomentjes in je digitale agenda inplannen met notificaties. Het lijkt misschien overdreven, maar het helpt in het begin ontzettend!

Genoeg tips om meer te gaan drinken. Zorg ook dat je niet teveel drinkt. Teveel drinken kan schadelijk zijn. Zorg dat je minimaal 2 liter en maximaal 4 liter vocht per dag drinkt.

Heb jij moeite om voldoende te drinken? En wat helpt jou om meer te drinken?

Meer drinken: Hoeveel, waarom en 10 tips! Meer lezen ยป

Hoe overleef ik een โ€˜All you can eatโ€™ restaurant tijdens het afvallen, we geven je 10 tips!

Je hebt zojuist op dit artikel geklikt, dit komt waarschijnlijk doordat je gaat uiteten bij een All you can eat restaurant. All you can eat restaurants zijn enorm populair, het ene na het andere All you can eat restaurant in Almere opent de deuren. Met uit eten bij een All you can eat of buffet restaurant is helemaal niks mis. Het is vaak hartstikke lekker en bovenal heel erg gezellig. Wel kan het je doelen wat betreft afvallen flink in de weg zitten. We geven je graag 10 tips die je wellicht kunnen helpen om zonder schuld gevoel toch uit eten te gaan.

1. Bereid je goed voor

Bijna alle restaurants hebben hun menukaart online staan tegenwoordig. Zo kan je vooraf kijken wat er allemaal op het menu staat. Zo kun je goed bekijken of er eventueel gezonde keuzes bij zitten. Hier vooraf even goed naar kijken kan op het moment van bestellen helpen om makkelijker een gezonde keus te maken. Bereid je dus goed voor.

2. Spreek uit dat je niet zoveel wilt eten

Zeg tegen de mensen waarmee je uit eten bent dat je graag niet teveel wilt eten. Het uitspreken van jouw doelen zorgt voor sociale controle. Daarnaast kan je vragen of men je niet wilt overhalen om meer te gaan eten. Als je dit vooraf aangeeft zal er veel meer begrip zijn dan dat je dit doet wanneer je al aan het eten bent. Weer eerlijk en spreek uit wat jij graag zou willen.

3. Drink geen calorieรซn

Probeer geen calorieรซn te drinken. Frisdranken, vruchtensappen en alcoholische drankjes bevatten veel calorieรซn die niet verzadigen. Je raakt hier niet vol van en hierdoor kan je in korte tijd veel meer calorieen binnen krijgen dan goed voor je is. Daarnaast kan alcohol ervoor zorgen dat je remmingen verdwijnen, waardoor je meer kan gaan eten dan je eigenlijk zou willen. Kies dus liever voor water, spa rood (eventueel met een smaakje of een citroentje), light frisdrank, of thee of koffie zonder suiker.

4. Neem het kleinste bordje dat er is

Is het eten in de vorm van een buffet? Pak dan het kleinste bordje dat je kan vinden. Vaak staan deze aan het einde bij het toetjes buffet. Op een klein bordje past minder dan op een groot bord, je snapt het denk ik al wel, je bent hierdoor geneigd om minder op te scheppen. Denk hierbij ook aan de portie die je opschept. 1 opscheplepel per gerecht is genoeg om er echt van te genieten. De eerste hap is altijd het lekkerste!

5. Maximaal 3 gerechtjes per ronde

Eet maximaal 3 gerechtjes per ronde. Zeg dit ook tegen de mensen waarmee je uit eten bent. Bij een buffet schep je maximaal 3 gerechten en 1 opscheplepel per gerecht op. In het geval van a la card all you can eat, zoals sushi of tapas, bestel je niet meer dan 3 gerechtjes per keer.

6. Focus op gezonde productkeuzes

Kies vooral voor gezonde producten. Vermijd vooral gefrituurde en gebakken producten. Kies voor rauwe onbewerkte productenย zoals groente, fruit en vis. Deze vullen goed en zijn ook nog eens gezond. Wil je toch voor ongezondere keuzes gaan? Begin in elk geval met iets gezonds en sluit de laatste ronde af met iets minder gezonds.

7. Stop wanneer je verzadigd bent

Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar toch eten veel mensen door het gevoel van verzadiging heen. Vaak heb je na 2 a 3 rondes al genoeg gehad en bestel je toch een 4e of zelfs een 5e ronde tot je misselijkmakend vol zit. Stop gewoon naย 3 rondes. Laat je servies ophalen en zeg tegen de bediening dat je uitgegeten bent. Zo kom je niet in de verleiding om nog meer te gaan eten.

8. Eet niet de restjes van anderen op

Uiteraard eet je niet de restjes van de anderen op. Ook dit klinkt voor de hand liggend, maar wordt toch vaak gedaan. Misschien dat de anderen nog wel voor een 4e ronde gaan. Laat je niet overhalen om de restjes op te eten, omdat zij ook teveel hebben gegeten. Laat het ophalen door de bedieningen. Weggooien zonde? Jezelf als prullenbak gebruiken, dat is pas รฉcht zonde!

9. Sla het toetje over

Vaak wordt er na het eten nog een dessertkaart gebracht terwijl je net al heel veel hebt gegeten. Dit kan je beter niet doen. Kies liever voor een kopje koffie of thee. Wil je toch perse een toetje nemen? Ga dan niet voor een 3e ronde, maar kies voor het toetje. Natuurlijk kan je ook bij je toetje op de portie letten.

10. Pak de draad zo snel mogelijk weer op

De volgende ochtend sta je op de weegschaal en tot je grote schik ben je toch 2 kilo aangekomen. Dit is natuurlijk balen. Dit is vaak vocht, we schreven hier al eens een artikel over: \’Hoeveel kan ik aankomen in รฉรฉn dag?\’. Pak in elk geval de draad direct weer op!

Uit eten, en dan vooral bij all you can eat restaurants kan je doelen flink in de weg zitten. We hopen dat je wat hebt aan bovenstaande tips. Het enige wat echt werkt is accepteren dat je afgeweken hebt van je plan, je kan helaas niet altijd 100% gezond eten. Pak in elk geval de draad zo snel mogelijk weer op en doe je best wanneer dit kan. Alleen dat kan ervoor zorgen dat jij jouw doelen gaat behalen!

Maak jij een bewuste keus wanneer je naar een all you can eat restaurant gaat?


Vind je het lastig om de draad na het uit eten gaan weer op te pakken? Deze planners kunnen je helpen!

Hoe overleef ik een โ€˜All you can eatโ€™ restaurant tijdens het afvallen, we geven je 10 tips! Meer lezen ยป

Waarom is duurzaam eten belangrijk tijdens het afvallen?

Als wij zeggen; ‘duurzaam’, waar denk jij dan aan? Ben jij bewust bezig met duurzaamheid? Wat zijn de gevolgen als wij niet duurzamer gaan leven? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen, maar ook vragen die door onze klanten gesteld worden. Duurzaam afvallen, kan dat eigenlijk? We geven je graag antwoord op de hierboven gestelde vragen.

Wellicht heb je een tijdje terug de documentaireย Chasing Coral gezien op Netflix. In deze docu laten ze heel mooi zien wat de opwarming van de aarde veroorzaakt. Het koraal sterftย namelijk af wanneer het zeewater warmer wordt. Wat de afgelopen jaren helaas het geval is geweest. Misschien vraag jij je af, wat heeft dit met afvallen en met eten te maken? Dat zullen wij jou vertellen..

De voedselindustrie heeft nog altijd het grootste aandeel in de totale CO2 uitstoot van de Nederlandse bevolking. CO2 is een van de meest uitgestoten broeikasgassen. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde en dus ook het zeewater.ย Koraal is een groot onderdeel van ons ecosysteem. Koraal gaat dood als de zeetemperatuur hoger wordt. Zonder koraal kunnen vissen niet leven, en zonder vissen zullen wij een flink voedseltekort krijgen als de bevolking in deze mate blijft toenemen en uitstoten.

De laatste tijd hoor steeds meer over plantaardig eten. Dit is niet zonder reden, dit komt doordat dierlijke producten de grootste boosdoeners zijn wat betreft uitstoot van broeikasgassen. En dan voornamelijk vlees. Eรฉn koe stoot volgens berekeningen van het CLM jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 autoโ€™s.

Per 100 gram vlees wordt er dus zo’n 2800 gram broeikasgas uitgestoten, wat net zoveel is als de uitstoot van 1,2 liter benzine gebruikt door een auto. Met 1,2 liter benzine kan je met de auto van Almere naar Amsterdam. Het eten van een stukje vlees van maar 100 gram is dus net zo slecht.

Wat kan jij doen tegen deze CO2 uitstoot?

Momenteel is 55% van de Nederlanders al flexitarier. Dit houd in dat men 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor eet. Behoor jij al tot deze groep? Nee? Dan is het goed om op je inname van dierlijke producten te gaan letten. Ben jij al wel flexitarier? Super goed! Ga zo door, we zijn trots op je.

Duurzame productkeuze

  • Verminder het eten van dierlijke producten:
    • Eet minimaal 3 van de 7 dagen geen vlees, maar kies voor eieren of kaas, of nog beter voor vleesvervangers, peulvruchten, volkoren granen, groenten of noten.
    • Beperk het eten van (bewerkt) vlees tot 500 gram per week
    • Eet je toch vlees, kies dan voor onbewerkt en wit vlees
    • Vervang Vleeswaren door duurzame alternatieven zoals:
      • Fruit
      • Groenten
      • Peulvruchtenspreads
      • Pindakaas
      • Notenspreads
    • Eet maximaal 1x per week (vette) vis, neem een klein stukje en kies een product met een keurmerk
    • Eet maximaal 450 gram dierlijke zuivel en 40 gram kaas per dag, vervang dierlijke zuivel eventueel voor zuivel op soja basis.

Wat kan je nog meer doen?

  • Maak een weekplanning; Dit helpt bij voedsel verspilling en maak het makkelijker om meer plantaardig teย eten
  • Kies een vaste dag uit omย geen vlees te eten
  • Koop onbewerkt en puur voedsel zonder plastic verpakking
  • Verspil zo min mogelijkย voedsel;
    • Koop niet meer dan nodig
    • Weeg je eten af, zo eet je niet meer dan nodig (ook goed om af te vallen!)
    • Bewaar het op de juiste plek
  • Eet niet meer dan je nodigย hebt;
    • Vermijd ongezonde snacks, deze worden in fabrieken gemaakt en leggen met vrachtwagen vaak grote afstanden af. Dit zorgt voor extra uitstoot.
    • Mensen met overgewicht hebben een hogere energiebehoefte dus meer belasting voor het milieu
  • Let op de herkomst en het seizoen;
    • Streekproducten hoeven niet vervoert te worden
    • Er zijn geen kassen nodig bij seizoensproducten
  • Kies voor producten met een keurmerk;ย Verdiep je dan eens in alle officieel keurmerken die er zijn. Zo hoef je alleen hier op te letten.
  • Pak vaker de fiets of ga lopen, zo verbrand je niet alleen meer calorieรซn, dit is ook beter voor het milieu

Het klimaatprobleem ligt voor een groot deel dus in de vorm van vlees op ons bord of zit in onze snoep-, koek-, gebak- en chips verpakkingen. Hier minder van eten is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar helpt dus bij afvallen en gewichtsbeheersing. Daarnaast is het dus ook beter voor het milieu. Hiermee is ook gelijk onze vraag of duurzaamheid en afvallen samen gaan: Ja! Het eten van vlees en ongezonde bewerkte producten is eigenlijk verspilde energie. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken tijden het afvallen. Eet dus meer volgens een plantaardig en onbewerkt voedingspatroon!

Probeer jij duurzaam te eten? Zo ja, wat doe jij al of ben je van plan om te gaan doen? Laat het ons in een reactie weten!

 


 

Wil jij voedselverspillingย tegenย gaan? Ga zelf aan de slag met de Maaltijdplanner, het Boodschappenlijstje en een variatielijst!

Waarom is duurzaam eten belangrijk tijdens het afvallen? Meer lezen ยป

Gezond Gourmetten tijdens de Feestdagen: 10 Tips

Het is voor velen een traditie tijdens de feestdagen: gezellig met de hele familie gourmetten. Gourmetten gebeurd niet altijd even gezond. Er wordt vaak veel wit stokbrood, vet bewerkt vlees en vette en suikervrije klant-en-klare sauzen gegeten. Ook mag de alcohol niet ontbreken. Dit zijn niet de gezondste producten. Je kan met weinig moeite ook gezond gourmetten tijdens de feestdagen. We delen daarom 10 tips met je.

1. Gebruik zo min mogelijk vet

Wanneer het gourmetstel warm is wordt er vaak veel (room)boter in het pannetje gedaan of de plaat wordt riant ingevet. Is dit eigenlijk wel nodig? De meeste gourmetstellen hebben een goede anti-aanbaklaag. Je hoeft dus helemaal niet zoveel boter te gebruiken. Daarnaast kan je (room)boter beter vervangen door vloeibaar bak-en-braad of door olie. Doe een klein beetje olie op een keukenpapiertje of kwastjes en vet hier de pannetjes of plaat mee in. Zo voorkom je dat je onnodig veel calorieรซn tot je neemt.

2. Kies voor mager vlees

De meeste gourmetschalen in de supermarkt liggen vol met hamburgertjes, slavinkjes, worstjes en een enkele keer een filetlapje. Het is vaak rood en bewerkt vlees. Hier is vaak veel zout en suiker aan toegevoegd. Tevens bevat het veel verzadigd vet. Een enkele keer is het mager vlees, maar vaak wel gemarineerd met een suikerrijke en vette marinade.

Kies dus liever voor niet gemarineerd en mager vlees (biefstuk, runderbak- en braadlappen, rundertartaar, entrecote, kipfilet, hamlap, ribkarbonade, varkensfilet, varkensfricandeau, varkenshaas, varkenslap als je voor rood vlees kiest, ga dan voor onbewerkt vlees (dus geen gehakt) Kruid het vlees eventueel zelf, al is dit bij een goed stukje vlees vaak helemaal niet nodig.

3. Kies voor vis, schaal- en schelpdieren

Vaak wordt er alleen maar vlees gehaald, maar hoe lekker is het om ook vis, schaal- en schelpdieren klaar te maken in je pannetje?! Kies bijvoorbeeld voor verse zalm, tonijn, kabeljauw, garnalen of kreeftjes. Wil je het heel chique maken, haal dan verse coquilles. Benieuwd welke vis je nog meer kan gebruiken? Je vind er een hele hoop op onze Variatielijst. Vis kan je met wat peper, dille en citroen heel erg lekker maken. Je hebt dan helemaal geen sausjes nodig.

4. Eet groente

Maak een salade, die je bij het gourmetten kan eten. Bijvoorbeeld deze gezonde aardappelsalade of deze Bietjes salade met Geitenkaas en Aardbei of dezeย Koolsalade met Yoghurt-Mosterddressing of dezeย Pastasalade met Tonijn en Honing-tijm Dressing.

Daarnaast kan je ook verschillende soorten groente in je pannetje roerbakken, denk aan ui, champignons, paprika, tomaat, courgette, aubergine. Geen zin om alles te snijden? Koop dan voorgesneden groente of een zak roerbakgroente.

5. Voeg fruit toe aan de gourmet

Fruit kan je natuurlijk als een gezond toetje eten, maar je kan het ook bakken in pannetje. Denk aan appel, maar ook gebakken perzik, banaan en ananas zijn erg lekker. Serveer daarnaast in plaats van fruit uit blik een verse fruitsalade. Deze kan je zelf maken, maar je kan deze ook in de supermarkt kant-en-klaar gesneden kopen.

6. Maak Volkoren Pannenkoekjes

Bak voor de afwisseling eens een pannenkoekje. Hier vind je een recept voor gezonde volkoren pannenkoeken. Je kan je pannenkoekjes beleggen met vers of gebakken fruit of met groente.

7. Bak een lekker eitje

Net als pannenkoeken kan je ook heel makkelijk een eitje bakken tijdens de gourmet. Bak wat groente en voeg daar een beetje ei aan toe. Super lekker en leuk voor de afwisseling.

8. Stokbrood of pita broodjes

Vraag je af of het nodig is om stokbrood bij de gourmet te serveren. Zet het in elk geval pas op tafel als je al begonnen bent met gourmetten. Zo eet je niet ongemerkt teveel omdat je trek hebt. Kies voor (zelfgemaakt) volkoren stokbrood en laat roomboter achterwegen. Je kan er ook voor kiezen om volkoren pitabroodjes te serveren. Deze kan je vullen met gebakken groente, vlees of vis.

9. Maak de saus zelf

Kijk uit met ongezonde vette en suikerrijke sauzen. Maak liever zelf een gezonde saus. Bijvoorbeeld yoghurtdop, zoals deze knoflooksausย of Hummus, of guacamole.

10. Pas op met drank

Kijk uit met het drinken van alcohol en suikerrijke frisdranken. Kies liever voor light frisdranken of Spa bruisend. Kies je ervoor om toch aan de alcohol te gaan, wissel een glas wijn of bier af met water. Dit zorgt ervoor dat je minder alcohol drinkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je remmingen verdwijnen, waardoor het kan zijn dat je meer gaat eten dan je eigenlijk vooraf gepland had. Dit wil je juist voorkomen.

Als je gaat gourmetten, zorg dan dat jij je goed voorbereid. Maak een boodschappenlijstje en haal gezonde dingen in huis. Kleed de tafel leuk aan en zorg dat dit de gourmet bijzonder maakt. Je hoeft niet perse ongezond eten op tafel te zetten om het gezellig te hebben. Oh ja, vergeet ook niet te genieten!

 

Fijne Feestdagen!


Bewaar al jouw favoriete recepten in dit invulboek!\"\"

Gezond Gourmetten tijdens de Feestdagen: 10 Tips Meer lezen ยป

Scroll naar boven