gourmetten afvallen almere quote

Het is voor velen een traditie tijdens de feestdagen: gezellig met de hele familie gourmetten. Gourmetten gebeurd niet altijd even gezond. Er wordt vaak veel wit stokbrood, vet bewerkt vlees en vette en suikervrije klant-en-klare sauzen gegeten. Ook mag de alcohol niet ontbreken. Dit zijn niet de gezondste producten. Je kan met weinig moeite ook gezond gourmetten tijdens de feestdagen. We delen daarom 10 tips met je.

1. Gebruik zo min mogelijk vet

Wanneer het gourmetstel warm is wordt er vaak veel (room)boter in het pannetje gedaan of de plaat wordt riant ingevet. Is dit eigenlijk wel nodig? De meeste gourmetstellen hebben een goede anti-aanbaklaag. Je hoeft dus helemaal niet zoveel boter te gebruiken. Daarnaast kan je (room)boter beter vervangen door vloeibaar bak-en-braad of door olie. Doe een klein beetje olie op een keukenpapiertje of kwastjes en vet hier de pannetjes of plaat mee in. Zo voorkom je dat je onnodig veel calorieën tot je neemt.

2. Kies voor mager vlees

De meeste gourmetschalen in de supermarkt liggen vol met hamburgertjes, slavinkjes, worstjes en een enkele keer een filetlapje. Het is vaak rood en bewerkt vlees. Hier is vaak veel zout en suiker aan toegevoegd. Tevens bevat het veel verzadigd vet. Een enkele keer is het mager vlees, maar vaak wel gemarineerd met een suikerrijke en vette marinade.

Kies dus liever voor niet gemarineerd en mager vlees (biefstuk, runderbak- en braadlappen, rundertartaar, entrecote, kipfilet, hamlap, ribkarbonade, varkensfilet, varkensfricandeau, varkenshaas, varkenslap als je voor rood vlees kiest, ga dan voor onbewerkt vlees (dus geen gehakt) Kruid het vlees eventueel zelf, al is dit bij een goed stukje vlees vaak helemaal niet nodig.

3. Kies voor vis, schaal- en schelpdieren

Vaak wordt er alleen maar vlees gehaald, maar hoe lekker is het om ook vis, schaal- en schelpdieren klaar te maken in je pannetje?! Kies bijvoorbeeld voor verse zalm, tonijn, kabeljauw, garnalen of kreeftjes. Wil je het heel chique maken, haal dan verse coquilles. Benieuwd welke vis je nog meer kan gebruiken? Je vind er een hele hoop op onze Variatielijst. Vis kan je met wat peper, dille en citroen heel erg lekker maken. Je hebt dan helemaal geen sausjes nodig.

4. Eet groente

Maak een salade, die je bij het gourmetten kan eten. Bijvoorbeeld deze gezonde aardappelsalade of deze Bietjes salade met Geitenkaas en Aardbei of deze Koolsalade met Yoghurt-Mosterddressing of deze Pastasalade met Tonijn en Honing-tijm Dressing.

Daarnaast kan je ook verschillende soorten groente in je pannetje roerbakken, denk aan ui, champignons, paprika, tomaat, courgette, aubergine. Geen zin om alles te snijden? Koop dan voorgesneden groente of een zak roerbakgroente.

5. Voeg fruit toe aan de gourmet

Fruit kan je natuurlijk als een gezond toetje eten, maar je kan het ook bakken in pannetje. Denk aan appel, maar ook gebakken perzik, banaan en ananas zijn erg lekker. Serveer daarnaast in plaats van fruit uit blik een verse fruitsalade. Deze kan je zelf maken, maar je kan deze ook in de supermarkt kant-en-klaar gesneden kopen.

6. Maak Volkoren Pannenkoekjes

Bak voor de afwisseling eens een pannenkoekje. Hier vind je een recept voor gezonde volkoren pannenkoeken. Je kan je pannenkoekjes beleggen met vers of gebakken fruit of met groente.

7. Bak een lekker eitje

Net als pannenkoeken kan je ook heel makkelijk een eitje bakken tijdens de gourmet. Bak wat groente en voeg daar een beetje ei aan toe. Super lekker en leuk voor de afwisseling.

8. Stokbrood of pita broodjes

Vraag je af of het nodig is om stokbrood bij de gourmet te serveren. Zet het in elk geval pas op tafel als je al begonnen bent met gourmetten. Zo eet je niet ongemerkt teveel omdat je trek hebt. Kies voor (zelfgemaakt) volkoren stokbrood en laat roomboter achterwegen. Je kan er ook voor kiezen om volkoren pitabroodjes te serveren. Deze kan je vullen met gebakken groente, vlees of vis.

9. Maak de saus zelf

Kijk uit met ongezonde vette en suikerrijke sauzen. Maak liever zelf een gezonde saus. Bijvoorbeeld yoghurtdop, zoals deze knoflooksaus of Hummus, of guacamole.

10. Pas op met drank

Kijk uit met het drinken van alcohol en suikerrijke frisdranken. Kies liever voor light frisdranken of Spa bruisend. Kies je ervoor om toch aan de alcohol te gaan, wissel een glas wijn of bier af met water. Dit zorgt ervoor dat je minder alcohol drinkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je remmingen verdwijnen, waardoor het kan zijn dat je meer gaat eten dan je eigenlijk vooraf gepland had. Dit wil je juist voorkomen.

Als je gaat gourmetten, zorg dan dat jij je goed voorbereid. Maak een boodschappenlijstje en haal gezonde dingen in huis. Kleed de tafel leuk aan en zorg dat dit de gourmet bijzonder maakt. Je hoeft niet perse ongezond eten op tafel te zetten om het gezellig te hebben. Oh ja, vergeet ook niet te genieten!

 

Fijne Feestdagen!


Bewaar al jouw favoriete recepten in dit invulboek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>