De wekker gaat, je snoozed drie keer, om je vervolgens te beseffen dat je daar eigenlijk geen tijd voor had. Je springt uit bed, douchet snel en kleed je snel aan. Je hebt nog net tijd om je tanden even snel te poetsen en stapt in de auto op weg naar je werk. Rond koffie tijd begint de trek te komen, en je neemt een lekkere gevulde koek die je collega heeft meegenomen. Je afspraak daarna loopt uit, dus de lunch komt ook later en voor dat je het weet zit je ’s avonds pas laat aan je warme maaltijd.
Klinkt dit je bekend in de oren? Dit geldt namelijk voor veel mensen, ze hebben geen ritme en regelmaat in hun eetpatroon. Als je gezonder wil leven en afvallen is ritme en regelmaat juist heel belangrijk. We leggen je graag uit waarom ritme en regelmaat zo belangrijk zijn.
Wat is ritme en regelmaat?
Rime en regelmaat houd in dat je elke dag of week op dezelfde tijdstippen met hetzelfde tijdsinterval iets doet. In het geval van jouw eetpatroon houd dit in dat je elke dag op dezelfde tijdstippen eet. Het is verstandig om drie grote maaltijden, het ontbijt, de lunch en het diner te eten met daarbij eventueel 2 of 3 tussendoortjes. Het beste kan je deze maaltijdmomenten verdelen over de dag en overal evenveel tijd tussen laten zitten.
Ritme en regelmaat tijdens een Gezonde Leefstijl houd ook in dat je meerdere keren per week het liefst op dezelfde momenten gaat bewegen en dat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en weer opstaat. Het is belangrijk dat je dan 7 a 8 uur slaapt.
Waarom is ritme en regelmaat belangrijk?
Bloedsuikerspiegel stabiel houden
Er zijn meerdere redenen waarom ritme en regelmaat erg belangrijk zijn. Allereerst zorgt regelmatig eten ervoor dat je bloedsuikerspiegel en dus insulineniveau stabiel blijft. De bloedsuikerspiegel schommelt heel de dag op en neer. Voor het eten is de bloedsuiker laag en door te eten, stijgt hij. Het is voor je gezondheid van groot belang om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en diepe dalen en hoge pieken te vermijden. Je bloedsuikerspiegel kan te laag worden. Je lichaam slaat dan direct alarm. Je kan onder andere signalen ervaren als rillerig, licht in je hoofd, zweten, hartkloppingen, concentratiestoornissen en slecht zien. Door een te lage bloedsuikerspiegel ervaart het lichaam gevaar. Het gaat vragen om snelle suikers om uit de gevarenzone te komen.
Trek voorkomen
Ook voorkomt ritme en regelmaat dat je trek krijgt. Honger, dus ook trek, is een biologisch signaal van het lichaam in geval van voedselschaarste. Wanneer je trek hebt ben je eerder geneigd om naar ongezond en calorierijk voedsel te grijpen, terwijl je dat eigenlijk niet gepland had of niet wilde.
Eetbuien voorkomen
Een combinatie van een onregelmatig eetpatroon en trek kan resulteren in eetbuien. Als je lichaam een tekort heeft of gaat krijgen aan voedings- en bouwstoffen, dan zal het er alles aan doen om te krijgen wat het nodig heeft. Jouw lichaam zet je aan tot een eetbui om zo snel mogelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast kan een eetbui ook psychologische oorzaken hebben, of een gewoonte zijn geworden.
Je voelt je veel energieker
Eet je 3 keer per dag een maaltijd? Ontbijt, lunch en avondeten? En heb je bijvoorbeeld enkele uren na je ontbijt, lunch en avondeten weer trek? Of voel jij je futloos? Dat is niet raar. Wat je hebt gegeten, heb je al verbrand. Bovendien is de kans groot dat je trek hebt in voeding die je direct oppept. Zoals koek, chocola en een kop koffie. Die producten geven je namelijk á la minute energie. Echter, die energiepiek is van korte duur. Daarna voel je je gauw moe en futloos. Wil je de gehele dag een energiek en fit gevoel? Kies er dan voor verspreid over de hele dag kleine porties gezonde voeding. Minder en vaker eten, geeft energie om je de hele dag fit te voelen.
Voorkomt spierafbraak
Na een nacht slapen is je lichaam door zijn brandstof heen. De koolhydraten zijn op en er is een nieuwe voorraad nodig om jouw stofwisseling weer op gang te brengen. Als je stofwisseling nog niet op gang is, heb je niet altijd evenveel trek. Dat is de reden waarom veel mensen het ontbijt overslaan. Echter: je lichaam heeft brandstof nodig en gaat spieren afbreken als je ’s ochtends niks eet. Als je elke ochtend gezond ontbijt, het liefst direct na het opstaan, blijven je spieren in tact, functioneer je beter en voel je je fitter.
Je eet gezonder gedurende de hele dag
Doordat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je minder last hebt van trek en eetbuien eet je automatisch gezonder gedurende de dag. We vergrijpen ons daardoor minder snel aan ongezond en calorierijk eten en kiezen sneller en makkelijker voor iets gezonds.
Afvallen gaat makkelijker en gelijkmatiger
Een stabiele bloedsuikerspiegel, weinig trek, geen eetbuiten, je energiek voelen, en gezonder eten gedurende de dag maken het allemaal makkelijker om het afvallen en het gezond leven vol te houden. wanneer ritme en regelmaat een gewoonte worden zal het afvallen je ook veel makkelijker afgaan. Ieder mens heeft namelijk een aangeboren behoefte aan ritme en regelmaat.
Genoeg redenen dachten wij om eens druk aan de slag te gaan met ritme en regelmaat. Het heeft namelijk zoveel positieve invloed op een gezonde leefstijl en het afvallen.
Heb jij moeite met ritme en regelmaat?
Leave a Reply